Board tool
Write the notice each owner gets before a regular assessment increase takes effect. The builder checks the 30 to 60 day delivery window and the 20 percent limit, then gives you a Word letter to review with your attorney.
Free board tool
Everything you enter stays in your browser and is saved there so you can come back later. Nothing is sent to How2HOA. This builder follows California Civil Code sections 4040, 5300, 5605, 5610 and 5615, reviewed November 2026. It doesn’t check your budget or your governing documents, which may set stricter limits. This tool is general educational information, not legal advice. Have your association’s attorney review the letter before you send it.
Get new California HOA guides by email. We send new articles and law updates as they’re published. It’s free and you can unsubscribe anytime.
We use your email only to send How2HOA updates. See our Privacy Policy.
What the law requires
An increase starts with the budget and ends with a letter to every owner.
Each requirement comes from a specific section of the Civil Code. Here’s what each one says.
For the full picture, see California HOA Assessments and Collections.
How to use it
A clear letter heads off most questions before they reach the board.
Work from the budget to the mailbox.
Explaining the reason, showing the dollar and percentage change and saying how to update autopay are good practice, not legal requirements. The builder labels each one.
Keep going
The rules for dues, special assessments and collections.
Check the 20 percent and 5 percent limits.
The 20 percent limit, step by step.
Standard or emergency, with the board’s findings.
Checklists, calendars and templates for HOA boards.
The board templates in one free Word file.
Get help
A professional management company can prepare the budget, track the deadlines and send the notices, so the board can focus on decisions.
Last reviewed November 2, 2026. Sources: Civil Code sections 4040, 5300, 5600, 5605, 5610 and 5615. By the How2HOA Editorial Team. This tool is general educational information, not legal advice. Check with your association’s attorney about your situation.